Skip to main content

DELIBLATO DESERT - FEBRUARY 2019

ABOUT DELIBLATO DESERT - ENGLISH

Deliblato Sands (Serbian: Делиблатска пешчара / Deliblatska peščara) is a large sand area covering around 300 km² of ground in Vojvodina province, Serbia. It is located in southern Banat, situated between the river Danube and the southwestern slopes of the Carpathian Mountains. The sands are named after the village of Deliblato, in the municipality of Kovin. Its main masses are elliptical shaped hills with steppe grassland plains and steppe forests.

The Deliblato Sands is the largest sandy terrain in Europe, once part of a vast prehistoric desert, having originated from the withdrawal of the Pannonian Sea. They are home to many endemic species of plants and animals which are rare or endangered in Europe and globally. Due to its forest and surroundings, it was declared a Special Nature Reserve. On a national level, it represents a natural asset of special importance falling under protection category I.

Wildlife of Deliblato sands

The Deliblato Sands is rich in floral diversity, it is home to 900 different species of plants which many are considered by international standards rare or endemic to the Pannonian Basin. Regions of similar terrain across Europe have been cultivated, forested or otherwise altered, while Deliblato Sands has largely remained untouched. Some of the endangered and endemic species of flora include the Banat peony, steppe peony, Pančić wormwood, bulrush and dwarf-steppe almond. Twenty different species of Orchidaceae grow in this area. Rare fauna include the mole rat, steppe polecat, desert ant and steppe gerbil. The main source of food for some endangered birds of prey, such as the saker falcon, eastern imperial eagle and lesser spotted eagle, are ground squirrels that live in large open grass fields; hence such areas are necessary for their survival. Other noted animals are the wolf, deer, roe deer and boar.

O DELIBLASTKOJ PEŠČARI - SRPSKI

Jedna od poslednjih pustinja u Evropi, Deliblatska peščara je nastala od peska koji je nanosio vetar i proteže se na 300 kvadratnih kilometara.
Ako poželite da prošetate jednom od poslednjih pustinja u Evropi, Deliblatska peščara je mesto za vas. Oni odvažniji, mogli bi da se pohvale i da su u njoj učestvovali u lovu na vukove, dok bi oni miroljubiviji pričali o prelepoj prirodi i pokazivali fotografije predela koji kao da se nalaze u dalekoj Africi, a ne u središtu Evrope.

Jedinstveni fenomen u ovom delu sveta ili “Evropska Sahara” kako je još zovu, Deliblatska peščara je mesto koje, ako dolazite u Srbiju, ne smete propustiti! Nastala je delovanjem vetra koji je nanosio pesak i stvorio pravi pustinjski reljef. Nepregledna ravnica Vojvodine je učinila ostalo.

Dnevno-noćne promene temperature su velike, a slično je i sa smenama godišnjih doba. Kao u pravoj pustinji, površinskih vodotokova u Deliblatskoj peščari nema, a Košava duva često uraganskom brzinom (do 180km na sat).

Zbog svoje raznovrsne flore i faune ovo područje je proglašeno za specijalni rezervat prirode.

Površina peščare je oko 300km2, a mase peska su okružene plodnim lesnim površinama na kojima žive mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Ovo je zbog toga pravi raj za sve istraživače prirode, željne avanture i boravka u jednom zaista jedinstvenom ekosistemu. Ovde raste oko 900 vrsta biljaka, a banatski i stepski božur, pančićev pelen i još neke retke vrste moguće je naći samo u Deliblatskoj peščari.

Svojom lepotom pažnju privlači i 20 vrsta orhideja, a to najbolje znaju ljubitelji cveća iz celog sveta koji, s proleća, već dugi niz godina dolaze ovde da uživaju u prirodi koja se tek budi.

Najveći broj životinja koje žive u ovoj pustinji spadaju među prirodne retkosti u ostatku Evrope. To su uglavnom vrste sa stepskih staništa koje su beg od savremenog sveta potražile upravo u ovoj peščari – pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, stepski tvor… Za neke od njih, Deliblatska peščara je jedino ili jedno od malobrojnih preostalih staništa u Srbiji.

Specifičnost ovog mesta je i stalna populacija vukova, pa ćete prilikom boravka ovde imati osećaj da ste u pravoj divljini. Deliblatska peščara je lokalitet na kome se nalazi i poznato mesto za lov na koje već godinama dolaze lovci iz celog sveta. Dozvoljen je lov na srne i divlje svinje, a odvažniji mogu da se u nekim mesecima tokom godine oprobaju i u lovu na vukove. Uz odgovarajuće dozvole, svoje trofeje možete poneti kući, a posle ih svima pokazivati i pričati vaše „lovačke priče“.

Deliblatska peščara nekada je imala ogroman problem sa nevezanim peskom koji se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Promene u reljefu i delovanje ljudi od ovoga su napravile samo priču iz davnih vremena. Ipak, ime je ostalo – Deliblatska peščara postala je “Evropska Sahara” i “najstarija pustinja u Evropi”. A da li zaista liči na pravu pustinju, prepuštamo vama da ocenite.

Please enter the password to see the content


GPX tracks are only for our members and you need to have password to download it.

PHOTO GALLERY

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19