Skip to main content

OPREMA I KORISNI SAVETI

Ovu stranicu smo napravili na zahtev članova, mnogih prijatelja i ljubitelja overlanda koji tek počinju sa ovim hobijem i stilom života, ali takođe i za neke iskusnije kojima je možda nešto promaklo, a može im biti korisno. Stranica će biti osvežavana novim informacijama tokom vremena. Ono što ovde piše je prevashodno namenjeno hedonistima koji preferiraju off road bez lomljenja vozila i traženja teških terena jer je to u skladu sa konceptom koji udruženje promoviše. Nismo, niti ćemo ovde navoditi neku opremu ili savete koji se tiču takmičarskog ili off roada u teškim terenima.

OPREMA ZA VOZILO

OBAVEZNA OPREMA

Gurtna za vuču

od 7 do 10 metara – Ne bilo koja, već namenjena za vuču i izvlačenje teških vozila

Šekle

2 komada kvalitetnih jakih šekli. Ne bilo kojih već namenjenih za vuču vozila veće težine

AT ili MT Gume

Gume za sve terene koje su otpornije na habanje. Preporuka su BF Goodrich KO2 za naše avanture

Radio stanica

Preporučujemo ili fiksnu radio stanicu sa spoljnjom antenom ili ručnu radio stanicu koja ima dobru bateriju i domet do 5km

Kompresor za gume

Nemojte kupovati bilo koji komresor već uzmite kvalitetan koji može brže naduvati velike džipovske gume

Set za krpljenje guma

Ovaj set košta oko 300 dinara i u pitanju je T šrafciger i nekoliko traka za brzo zatvaranje rupa. Ima da se kupi svuda, a mnogo je bitan deo opreme

POŽELJNA OPREMA

Zaštita limarije od grebanja

Poželjno je na auto postaviti folije koje će ga šttiti od grebanja ili ga ofarbati zaštitnom farbom poput raptora.

Hi Lift dizalica

U terenu je veoma teško podići auto radi zamene točka pogotovo ako je auto liftovan i ima veće gume od standradnih

Vitlo

Odabir vitla je na vama ali savet je da to bude vitlo koje odgovara težini vašeg auta i malo preko toga. Neki standard za većinu vozila koja se voze sa nama je 9000 ili 12000 libri – Kingone ili SuperWinch. Preporučujemo da uz vitlo uzmete kanap umesto čelične sajle kako zbog bezbednosti tako i zbog lakšeg rukovanja

Radna svetla

Dodatna radna svetla ili led barovi kako se popularno zovu su poželjni radi bezbednijeg i lakšeg voženja noću. Led barovi su podjednako bitni kako za prednji tako i za zadnji deo džipa. Kada idete sami, pogotovo u nepoznat teren, poželjni su i bočni led barovi kojima se može obarati ugao osvetljavanja. Nama su se kinestki led barovi koji su dosta povoljni pokazali kao odlični i dosta trajni. Iskustvo je pokazalo da traju 2-3 godine a nekada i duže.

Snorkel

Koristi se pre svega za prolazak kroz duboku vodu, reku ili potok. Na našim vožnjama nam do sada nije trebao ili veoma retko. Ukoliko se odlučite da ga stavite onda obavezno nabavite i ciklon završetak koji će štititi filter vazduha od prašine

NAVIGACIJA

Locus Pro – U pitanju je aplikacija za android uređaje (ne postoji za IOS). Nju preporučujemo zato što je najjeftinija i ubedljivo najbolja off road navigacija koju smo probali i koju koristi veliki broj članova udruženja. Ima sve opcije koje su potrebne i mnogo podešavanja da prilagodite prikaz kakav vam odgovara. Čita sve formate i jednostavna je za upotrebu. Napominjemo da je jedna stvar upotreba aplikacije a sasvim druga stvar voženje po treku i koriščenje navigacije u realnim uslovima. Iako deluje jednostavno pokazalo se da je potrebno nekoliko godina da se savlada vožnja po topografskim mapama. Zato budite oprezni i nemojte misliti da nećete zalutati ako imate navigaciju!

RADNA OPREMA

Rezervna odeća i obuća

Ukoliko idete na više dana i kampovanje ili odsedate u nekom smeštaju sigurno ćete poneti dodatnu odeću i obuću. Ali ljudi često krenu na jednodnevne vožnje nepripremljeni. Zato ovde navodimo ono što je obavezno i bitno. Pored odeće i obuće koje imate na sebi morate poneti još:

 • Rezervne patke / cipele
 • Čarape
 • Donji veš, pantalone, majica, duks
 • Topla jakna
Gumene čizme za blato

Kvalitetne duboke gumene čizme koje vam tokom vožnje uvek moraju biti pri ruci. Ne u gepeku već bukvalno uz vas. Razlog je što ukoliko zaglavite u blato nekada ne možete izaći, a da se ne iskaljate načisto i onda su vam čizme spas u takvoj situaciji.

Kese za đubre

Velike i jake kese od 120 litara.

Radne rukavice

Kvalitetne i jake radne rukavice koje uvek upotrebljavate kada rukujete vitlom ili motornom testerom i slično. Česte su povrede i posekotine kada se ne koriste rukavice.

Ručna sklopiva testera

Možete je kupiti kod Kineza, u Lidlu ili specijalizovanim prodavnicama. Ta se testera koristi za sečenje tanjih grana kada nije potrebno seći debela debla.

Sekira

Smatramo da nije potrebno objašnjavati zašto je potrebna

Mačeta

Izuzetno korisna kako za krčenje granja i rastinja koje je previše gusto na putu kojim vozite, ali takođe i kada idete peške do određene tačke kroz gusto rastinje.

Baterijska lampa za glavu

Pokazalo se da su ove lampe najoperativnije za sve situacije po mraku. Kako za intervencije oko motora ili sitne popravke, tako i za pretraživanje terena ali i za pečenje roštilja ili kuvanje. Obična ručna lampa nije zbogda jer zarobljava jednu ruku.

Vojno šatorsko krilo

Višestruka namena

Alat

Poželjno imati bar osnovni alat koji podrazumeva čekić, klješta, šrafcigere i set ključeva

Plastične vezice

Treba imati uvek bar 20 vezica jer je to najlakše upotrebiti da se poveže neki deo koji je otpao usled udarca.

Motorna testera

Ukoliko nju nemate a ne idete sa stručnim vodičem koji ima iskustva i svu opremu vaš overland će biti završen kod prvog oborenog drveta na putu.  U poslednje vreme su se pojavile električne testere na baterije koje su još i bolje zato što nemate benzin koji može da vam usmrdi auto, kao i sama motorna testera. Ukoliko se opredelite za električnu testeru vodite računa da je baterija puna pre svake vožnje.

KAMP I OSTALA OPREMA

Sklopive kamperske stolice

Koliko putnika u kolima toliko i stolica. Nemojte kupovati bilo koje već kupite kvalitetne stolice u kojima se možete udobno zavaliti i uživati.

Sklopivi sto

Ne treba preterivati ali pokazalo se da treba kupiti veći sto. Na primer 120cm x 80cm kao neki minimum. Kada sednete sa porodicom ili prijateljima potreban vam je prostor da biste jeli kao ljudi.

Escajg

Iako se pokazalo kao praktično koristiti jednokratne tanjire, viljuške, noževe i kašike jer nakon upotrebe nema pranja, uvidećete vremenom da je hedonizam jesti ko čovek normalnim escajgom iz normalnih tanjira. Nekakav escajg morate imati. Mi preporučujemo da kupite kvalitetne dugotrajne plitke i duboke tanjire i to ne male nego normalne veličine i escajg kakav imate i kod kuće – normalne veličine i od metala. Imaćete malo posla da to operete ali uživanje u obroku je neuporedivo u odnosu na plastični escajg i tanjire.

Rešo

Odabir rešoa je posebna priča. U zavisnosti za koje namene ćete ga koristiti tako ga i birajte. Ako imate nameru da samo kuvate kafu ili čaj onda vam je dovoljan obični kineski rešo sa patronom. Ako imate tu istu nameru a hedonista ste onda možete kupiti malo veći rešo sa patronom od 220 grama koji ima automatsko paljenje plamena. Ako imate nameru da kuvate u prirodi onda vam je potrebna plinska boca (preporuka od 5 ili 8 litara) i kamperski rešo sa 2 ringle. Savetujemo da pored rešoa kupite i lepezastu metalnu zaštitu od vetra zato što kuvanje na rešou kad duva vetar može da potraje 50 puta duže ako nemate zaštitu.

Frižider

Pokazalo se da je ovo možda i najbitniji deo opreme iz mnogo razloga. Odabir frižidera nekada zavisi i od prtljažnog prostora ali ukoliko imate mogućnosti kupite što veći. Neki optimum su frižideri od 50 litara. Ovde naravno pričamo o kompresorskim frižiderima koji hlade i do -20 i imaju opcije sigurnosti za akumulator. Ovi frižideri su dosta skupi. Ukoliko nemate mogućnosti da priuštite ovaj deo opreme onda morate imati bar običan frižider ili rashladnu torbu sa patronama.

Krovni šator

Ovaj segment overland priče iziskuje posebnu stranicu i time ćemo se baviti narednih meseci.

Posuđe i oprema za kuvanje

Ukoliko kuvate samo kafu i čaj dovoljna vam je samo jedna džezva. Ali ukoliko imate nameru da kuvate nešto za obrok onda morate imati:

 • Tiganj – srednje veličine
 • Šerpa sa poklopcem – 5 litara
 • Varjača, kutlača
 • Kvalitetna plastična vangla za odlaganje hrane i salatu – 2 ili 3 komada
 • Nekoliko plastičnih kutija sa poklopcem raznih veličina spakovanih jedna u drugu po veličini
 • Kuhinjski nož – kvalitetan, normalne veličine i naoštren
 • Daska za sečenje – normalne veličine a ne neka mala
Začini

Svi navedeni začini trebaju da budu suvi u kesicama ili adekvatnim posudama: Šećer u kockama, Biber, so, ulje, maslinovo ulje, sirće, vegeta, aleva paprika, peršun, ljuta paprika, beli luk, mirođija, lovorov list, kari i ostali začini po želji. Što se tiče kafe preporučujemo 3u1 ili tursku kafu black and easy kesice jer su najzgodniji za pravljenje.

Roštilj

Preporučujemo da nabavite ili napravite roštilj normalne veličine koji ima posudu za ugalj i sklopive nogare kako se ne biste krivili dok pravite rođtilj. Pored toga preporučujemo da kupite dugačku viljušku i špahtlu sa drvenom drškom. Ugalj striktno preporučujemo briketni. Jeste skuplji ali je mnogo kvalitetniji, daje konstantnu temperaturu i duže traje. Rapsaljivanje uglja preporučujemo da radite sa turbinama a raspaljivanje tako što napunite turbine, ispod njih stavite 4-5 hepo kocki i upalite. Za pečenje 10 kila mesa je dovoljno 2kg uglja koji se raspali u 2 turbine za desetak minuta. Nemojte čekati da se ugalj potpuno užari do vrha u turbinama već kada dođe do poslednjeg reda briketa onda slobodno prespite u posudu i počnite pečenje. Pored navedenog obavezno kupite i čeličnu četku za čišćenje roštilja. Nakon upotrebe rešetku nemojte nikada prati jer rđa a ovako je mast štiti. Prilikom sledećeg zagrevanja očistite je čeličnom četkom i podmažete slaninom.

Led Bandera

U pitanju je led reflektor snage od 500w do 800w koji se uključuje na upaljač u vozilu. Uz njega ide i teleskopski štap dužine 5 metara. Kada se reflektor postavi i podigne na visinu od 5 metara on onda obasjava područije od oko 50 kvadratnih metara izuzetno intenzivno što mnogo olakšava kretanje i rad u kampu kada padne mrak.

Prskalica na pritisak

U pitanju je prskalica za cveće i voće od 2-3 litra koja se napuni vodom i napumpa i onda izbacuje vodu pod pritiskom. Ova prskalica ima višestruku primenu. Najviše se koristi da se operu spoljnje kvake od blata i prašine. Može da koristi i za gašenje vatre na roštilju. Raza druga pranja svega i svačega

Ostale bitne potrepštine

Spisku potreptšina nema kraja i svako će vremenom dodavati razne stvari koje mu trebaju. Evo još nekoliko bitnih:

 • Čačkalice za zube
 • Autan – ima da se kupi za sve insekte a ne samo komarce. Dakle komarce, krpelje, muve itd.
 • Mast za ujede insekata
 • Krema za opekotine
 • Tečni sapun za ruke
 • Veliko pakovanje vlažnih maramica
 • Tečnost za pranje sudova
 • Sunđer i truleks krpa za sudove
 • Ručna rotaciona sekalica za luk i povrće – nešto puput malog multipraktikera

OSNOVNA PRAVILA VOŽNJE U KONVOJU

 1. Držite distancu najmanje 20 metara od vozila ispred, sem u situacijama kada je potrebno proći deo terena gde ide jedno po jedno vozilo pa kada prethodno prođe javlja na radio stanicu da krene sledeće
 2. Pratite vozilo koje ide iza vas pogotovo na račvanju puteva i nemojte kretati dalje ukoliko ne vidite vozilo iza sebe. Ukoliko ne vidite vozilo pitajte radio staicnom šta se dešava. Ukoliko se vozilo iza ne javlja karavan se zaustavlja kako bi se ustanovilo šta se desilo.
 3. Nemojte preterano pojačavati muziku u kolima kako biste uvek čuli konverzaciju na radio stanici.
 4. Nemojte zloupotrebljavati radio stanicu tako što ćete puštati muziku na istu ili pričati duge priče bez prekida jer u terenskoj vožnji vam informacija putem radio stanice može biti jako bitna a vi ili drugi je ne mogu čuti zato što držite kanal dugo otvoren.
 5. Nikada ne krećite sa neispravnim vozilom na off road jer tako ugrožavate i sebe i druge.
 6. Ne skrećite sa definisane rute bez prethodnog dogovora pa čak ni nekoliko metara.
 7. Ukoliko primetite bilo kakav kvar ili čudno ponašanje vozila o tome odmah obavestite prvo vozilo u karavanu. Tada se karavan odmah zaustavlja dok se ne ustanovi o kakvom se problemu radi.

BRIGA O PRIRODI

Najvažnije pravilo je: ostavi kako si zatekao. Ali evo nekoliko pravila kojih se trebate pridžavati uvek:

 1. Apsolutno je zabranjeno bacanje bilo kakvog smeća u prirodu!
 2. Ukoliko na mestu gde ste stali da pijete kafu, čaj ili pravite ručak, zateknete đubre – pokupite koliko možete
 3. Ukoliko je potrebno da krčite put od drveća i granja onda to učinite minimalno, samo koliko je potrebno da se prođe. Nemojte nikada seći celo drvo samo zbog jedne grane koja smeta
 4. Nemojte nikada voziti po livadi ili njivi ukoliko postoji put.
 5. Nemojte nikada „driftovati“ i uništavati ni puteve ni livade i njive.
 6. Nemojte maltretirati, plašiti ili izazivati domaće i divlje životinje
 7. Nemojte gaziti čiste i lepe reke i potoke sem ukoliko vas put vodi kroz iste.

KORISNI OPŠTI SAVETI

Saveta ima mnogo i nemoguće ih je sve ovde navesti. Zato ćemo proći kroz ono što je bitno a ostalo što smo izostavili će vam se samo kazati kako stičete iskustvo.

Nosite uvek na vožnju dosta vode za piće ali i balon tehničke vode za pranje. Što se tiče pijaće vode popijene plastične flaše nemojte bacati pa ukoliko vam se na putu nađe izvor pijaće vode uvek dopunite.

Preporučljivo je uvek imati u vozilu određenu količinu konzervi sa hranom.

Dobro raspoloženje je na prvom mestu. Ukoliko niste raspoloženi ili vas nešto muči a ipak krenete na vožnju taj vam se problem neće rešiti nego samo produbiti. Bolje je onda i ne kretati.

Naspavajte se noć pred vožnju jer umorni nećete doživeti ništa a dovodite sebe i druge u opasnost.

Ukoliko u vozilu ima više vozača dobro je menjati se povremeno kako bi svi bili odmorni ceo dan.

Kada ste van vozila gledajte da prošetate, stojite, nemojte ponovo sesti jer ste već sedeli u vozilu.

Budite kolegijalni prema drugim vozačima i vozilima.

Nije bitno čiji je džip bolji već ko je doneo bolje iznenađenje za doručak ili ručak. Bitnije je čije je pivo hladnije od konjskih snaga motora i klirensa. Bitnije je čiji je vic bolji nego ko je prošao kroz blato bez vitlanja.

Verujte nam da je sem obavezne opreme mnogo bitnije šta sve imate u vozilu što može doprineti hedonizmu nego jačini i izgledu vozila. Niko ne pamti kaljugu, kamen ili neku uzbrdicu, ali svi pamte dobre fore ili događaje, a pogotovo ljude.

Cilj vožnje treba da bude priroda, drugarstvo i uživanje. Ko traži takmičenje ili blato i težak teren naši saveti su mu beskorisni. Mi promovišemo isključivo hedonizam i uživanje. Prepročujemo isto i vama.